28 Mart 2024 Perşembe

Devrimci Yön

ABD Kuzey Kore'yle anlaşıyor mu?

ABD Kuzey Kore'yle anlaşıyor mu?
07 Mart
00:00 2018

Bilindiği gibi Güney Kore ve Kuzey Kore, gelecek ay sonunda liderler zirvesi yapma konusunda mutabakata vardı. İki ülkenin ayrıca liderler arasında istişareler gerçekleştirmek ve askeri gerilimi düşürmek için özel hat kurulmasına da karar verdiği kaydedildi

Güney Kore Dailian haber ajansının yayınladığı Kuzey kore'yi ziyaret eden Güney Kore Heyeti hakkındaki haberler ilgi çekiciydi. Yayınlanan haberlerde görüşme sonrasında gazetecilerin sorularına verdikleri cevaplar ise görüşmelerin ne yönde gitti hakkında fikir sahibi olmamıza yardımca oldu.

ABD odaklı gerçekleşecek görüşmelerin Kuzey Kore ve Güney Kore birleşmesi değil ABD ve Kuzey Kore’nin karşılıklı görüşmeleri arasında geçeceğe benziyor.

Yayınlanan açıklamalar şu şekilde:

Kuzey Kore’ye giden Ulusal Güvenlik Ajansı özel heyeti programı 1 gece ve 2 gün boyunca sürdü. İki taraf Panmunjom Barış Evi’nde Nisan ayı sonlarında bir zirve düzenleyeceği konusunda anlaştıklarını açıkladılar.

Kore Cumhurbaşkanlığı Mavi Saraydan yapılan bir açıklamada “Başkan SooHun bu ziyaretin sonuçlarını açıklamak için ABD’yi ziyaret edecek, daha sonra Çin ve Rusya’yı ziyaret edeceğiz ayrıca baş direktör Japonya’yı ziyaret edecek.” dendi.

Buna ek olarak, “Topluluğun desteğine dayalı bir şekilde istikrar içinde Güney Kore ve Kuzey Kore ilişkilerini geliştirmeye çalışacağız” dedi. Sonrasında soru cevap şeklinde devam eden brifing  sorular aşağıdaki şekilde gelişti:

– Kore/ABD Birleşik Askeri Eğitimi ne anlama geliyor? Sayın Chung cevap verecek misiniz?

(Chung ): ABD/Güney Kore Birleşik Askeri Eğitimini askıya alma veya erteleme durumu neredeyse imkânsız. Gerekçe dahi gösterilmez. Bu sebeple böyle bir açıklama yaptım ve biraz daha kapsamlı açıklama yapmaya çalıştım, ancak daha fazla açıklama yapmama gerekli kalmadı. Kim JongUn, Kuzey Kore İşçi Partisi Başkanı’nın Nisan ayından başlayacak olan prosedürler konusundaki anlayışını dile getirdi. Bununla birlikte, ayrıca, Kore Yarımadası durumun dengelenmesi halinde askeri eğitimin düzenlenmesini beklediğini söyledi. Ayrıca Kuzey Kore heyetinin ziyaret sırasında çeşitli kanallar aracılığıyla aldığımız bilgiler doğrultusunda Başkan Kim, önceden bilgilendirilmiş ve bizim tarafımızın isteklerini zaten biliyordu.

– Cumhurbaşkanı Moon’un değerlendirmesi ve özel talimatları var mıydı?

(Chung ): Cumhurbaşkanı, bu kez ziyaretin sonucunu olumlu bir şekilde değerlendirdi. İki Kore arasındaki anlaşmaların herhangi bir aksaklık olmadan devam etmesini ve sıkı çalışmamızı emrettik.

– Nisan zirvesini önce hangi taraf teklif etti?

(Chung ):  Hangi tarafın teklif etmesindense olimpiyatlara katılan heyetinin Cumhurbaşkanı Moon’u Pyongyang’a davet etmesi önemli. Kuzey de Güney de karşılıklı ne istediklerini biliyordu. Ayrıca toplantıyı erken yapmaya karar verdik, bu nedenle her iki taraf için de zamanın Nisan ayı sonunda olacağını ve belirli bir gün için tekrar görüşüleceği kararlaştırıldı.

-Başkan Kim’in Kuzey Kore ve Amerika diyaloğunda konuşacağını düşündüğü önemli konular nedir?

(Chung ): Kuzey Kore ve Amerika diyaloğunda aktif taraf olma isteği var. Ben bu konu hakkında açıklama yaptım. Diyaloğun gündeminde Kuzey Kore’de bulunan nükleer silahsızlanma görüşmesi olabilir. Özellikle, nükleer silahların yok edilmesi heyetlerin görevidir. Hedef konusunda herhangi bir değişiklik olmadığını açıkça belirttim. Ayrıca ABD ile ilişkilerin normalleştirilmesi hakkında bir tartışma da yapılacaktır.

– Kuzey Kore görüşmeler sırasında özel bir şeyler istiyor mu?

(Chung ):  Kuzey Kore’nin bize veya diğer ülkelere özellikle diyalog için istediği belirli bir şey yok. Sadece bir görüşme ortağı olarak ciddiye alınmak istiyorum şeklinde açıklamaları var.

– Panmunjeom olarak zirvenin arka plan görüntüsü nedir?

(Chung ):  Panmunjom, bölünmenin sembolüdür. Her iki zirve de Pyongyang’da düzenlendi. Üçüncü tur müzakereler, aynı zamanda Güney tarafının barış evinde yani Panmunjom’da olması önemli bir anlam taşıyor.

– Kuzey Kore askeri tehditleri hakkında Başkan Kim ne düşünüyor?

(Chung ): Bunun ötesinde söyleyecek başka bir şeyin olduğunu sanmıyorum.

– Kuzey Kore -ABD görüşmelerinde Amerika’yı ikna etmek için bir nedeni var gibi görünüyor?

(Chung):  ABD mümkün olan en kısa sürede gitmeyi planlıyoruz. Sanırım bu hafta içinde gidecek gibiyiz. Gün hala belirsiz. Ayrıca Çin ve Rusya’ya ziyarette uygun olduğu şekilde gerçekleşecek. Birleşik Devletlere gittikten sonra her şeyi söyleyemeyiz, ancak ABD’ye Kuzey Kore hakkında ileteceğimiz bir konumumuz daha var.

Görünen odur ki Kuzey Kore Globalleşen dünyada yerini almak için Nükleer silahlarından vazgeçeceğe benziyor. Şahsım adına bunan ülke bazında tanınmak ve muhatap bulmak için yaptığı kanısındayım. Nisan ayı Asya coğrafyası için sıcak gelişimlerle geçeceğe benziyor.
 

KAYNAK: Zehra Burcu AĞDAN/ Kafkassam

Tümünü okumak için…

SOLİTİRAZ.COM

Facebook'ta Sol İtiraz